Tegnell går emot WHO:s uppmaningar – Sveriges agerande kritiseras

Detta inlägg publicerades ursprungligen på den här webbplatsen

Världshälsoorganisationens (WHO:s) generaldirektör uppmanar nu alla länder att spåra, testa och behandla varje coronasmitta, men det håller inte den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell med om. Istället vill han fokusera på riskgrupperna så mycket som möjligt.

Svenska folkhälsomyndigheten har tidigare meddelat att de kommer lägga om sin strategi. Den nya strategin går ut på att enbart testa de som befinner sig i riskgrupper och de som är på sjukhus.

Inte längre viktigt att veta hur många som är smittade

Anders Tegnell sågar uppmaningen och menar att det inte längre är viktigt att veta hur många som är smittade i Sverige.

Tidigare i veckan har Tegnell varit negativt inställd till att ett flertal länder valt att stänga sina gränser. Senast under gårdagen kritiserade han Danmarks beslut av stänga landets gränser.

Kritik från statliga medier i Kina

Parallellt med Tegnells uttalande kring WHO:s uppmaning fick Sverige hård kritik från Kina för sin hantering av virusutbrottet. Statlig media uppmanar EU att fördöma Sveriges ”kapitulering”, rapporterar SR Ekot.

Samma medier menar att Sverige kan jämföras med ett svart hål där coronaviruset kan frodas för att sedan spridas och attackera andra länder.

Enligt Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet är kritiken skarp.

– Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset, säger Björn Jerdén till Sveriges Radio, Ekot.

Stockholm
5°
mulet
fuktighet 75%
vind 7m/s SSV
H 4 • L 4
1°
Sön
0°
Mån
-4°
Tis
0°
Ons
Väder från OpenWeatherMap

Valutakurs

Последние новост