Skadat förtroende för Eneroth (S) i Kronoberg efter tafsanklagelser

Detta inlägg publicerades ursprungligen på den här webbplatsen

Händelsen har skadat förtroendet för ministern, som var Kronobergs toppnamn på riksdagslistan förra valet, enligt flera källor till Sveriges radio. Detta bekräftas av socialdemokrater som SVT Nyheter Småland pratat med.

– Förtroendet är skadat. Inte bara för att han tog någon på rumpan, utan för den röran han ställt till med, säger en källa till SVT.

– Det har inte ökat mitt förtroende för honom, den här händelsen, säger en annan.

Distriktsordföranden Robert Olesen (S) har tidigare sagt till Smålandsposten att han är både ”besviken och förbannad” på Tomas Eneroth.

Polisanmäld

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har blivit polisanmäld efter händelsen. Åklagaren Maria Sterup har på torsdagen ännu inte fattat beslut om förundersökning ska inledas.

Händelsen inträffade på ett hotellrum i anslutning till Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i november. Då ska Eneroth när han hälsade på en kvinnlig partikollega ha strukit henne över ryggen och rumpan, något som Eneroth erkänt men menat att all opassande beröring skett oavsiktligt.

Förutom kvinnan som ska ha utsatts, blev händelsen bevittnats av en annan partikollega.

Partiledning duckar frågan om förtroende

Partisekreterare Tobias Baudin har tidigare uppgett till SVT att frågan om förtroendet för Tomas Eneroth bör riktas till hans lokala partiorganisation i Kronoberg.

”…politik handlar om förtroende och hur det här påverkar är en fråga för de som gett förtroendet, bland annat den lokala organisationen”, skrev han i ett sms den 18 november.

Socialdemokraterna i Kronoberg har tidigare endast hänvisat till att förtroendefrågan hanteras av den lokala valberedningen som fastställer riksdagslistan från länet.

”Kvinnor förväntas ta hänsyn”

SVT har varit i kontakt med kvinnan som utsattes, hon vill inte ställa upp på en intervju. Men hon har godkänt att SVT publicerar ett inlägg på sociala medier som skrevs tidigare i veckan.

– Kvinnor förväntas alldeles för ofta att ta hänsyn till konsekvenserna. Efterspelet av ett anonymt krogtafs är förhållandevis enkla och de personliga konsekvenserna få. Efterspelet av en likadan tafsning men från kollega, högt uppsatt person eller familj är mycket svårare, skriver hon.

Stockholm
21°
växlande molnighet
fuktighet 68%
vind 4m/s VSV
H 21 • L 21
Väder från OpenWeatherMap

Valutakurs

Последние новост