Nya grupper kan boka tid för vaccination i länet

Detta inlägg publicerades ursprungligen på den här webbplatsen

– Vi öppnar bokningen för dessa grupper utifrån de leveransbesked vi har för de närmaste veckorna, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Gravida med ökad risk rekommenderas vaccination

Gravida över 18 år efter vecka 12 som har någon av de sjukdomar eller tillstånd som listas ovan kan också boka tid nu. Vaccination rekommenderas även alla gravida 35 år eller äldre, oavsett om man har någon annan riskfaktor eller inte.

– Det här är en rekommendation som kom från Folkhälsomyndigheten i förra veckan. Ny kunskap om vaccinationer mot covid-19 och en särskild bedömning av nytta och risk vid vaccination av gravida, gör att dessa gravida kvinnor nu rekommenderas vaccination, säger Ronny Lestander.

Gravida med en sjukdom på grund av graviditeten, till exempel graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning eller högt blodtryck under graviditet, rekommenderas i nuläget inte vaccination. Det finns ännu ingen generell rekommendation för vaccination till alla gravida.

Vaccination för övriga i fas 3

Personer mellan 18 och 39 år med ökad risk för allvarlig sjukdom och vuxna som kan ha svårt att följa råd för att minska smittspridning prioriteras också för vaccination i fas 3.

– Om ungefär två veckor räknar vi med att kunna öppna bokningen för personer 18–39 år med ökad risk för allvarlig sjukdom och övriga som prioriteras i fas 3, säger Ronny Lestander.

Stockholm
4°
mulet
fuktighet 93%
vind 5m/s NNV
H 4 • L 3
7°
Fre
11°
Lör
9°
Sön
15°
Mån
Väder från OpenWeatherMap

Valutakurs

Последние новост