MP: Hämta hem IS-kvinnorna till Sverige

Detta inlägg publicerades ursprungligen på den här webbplatsen

Regeringens mål är i nuläget att bara få loss barnen från lägren, inte kvinnorna, vilket har visat sig svårt. Det lokala självstyret i nordöstra Syrien motsätter sig att barnen skiljs från sina mödrar, såvida inte kvinnan gett sitt samtycke – något ingen av de som är svenska medborgare gjort hittills, skriver radion.

Enligt svenska UD kan ett 30-tal barn och ett 20-tal kvinnor med kopplingar till Sverige befinna sig i lägren.

– Det funkar inte att barnen är kvar där nu så länge, och läget är låst på det sättet. Utan då måste vi göra så att även mammorna kommer med barnen till Sverige, säger Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, till SR.

”Barnen är oskyldiga”

Enligt partiet är det viktigare att situationen för barnen förändras, vilka inte varit delaktiga i vad deras föräldrar kan ha gjort, än att kvinnorna ställs inför rätta av det lokala självstyret i området.

– De har varit där så pass länge, barnen är oskyldiga till vad deras föräldrar har gjort, och det kan inte vänta längre, säger Rasmus Ling.

Linde (S): Inte aktuellt

På Twitter skriver inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg att regeringen kommer att presentera nyheter i frågan inom kort.

”Regeringen kommer inte verka för att Sverige ska hämta hem svenska terrorresenärer från Syrien och Irak. Lagföring och ansvarsutkrävande av IS-terrorister i regionen är högt prioriterat. Brottsoffer ska få upprättelse. Vi kommer kunna presentera nyheter på området i närtid”, skriver han.

Utrikesminister Ann Linde (S) gav även nyligen sin syn på saken i riksdagen.

– Det är som jag har nämnt tidigare inte aktuellt att repatriera kvinnor som vill frivilligt lämna lägren i nordöstra Syrien. De ska utredas av det lokala självstyret, för brott, inklusive det samröre som man eventuellt har haft med Daesh, sa Ann Linde då, skriver SR.

Stockholm
4°
lätt regn
fuktighet 93%
vind 4m/s N
H 4 • L 3
7°
Fre
11°
Lör
9°
Sön
15°
Mån
Väder från OpenWeatherMap

Valutakurs

Последние новост