Hon vill att tv-tittarna ska kunna känna igen sig

Detta inlägg publicerades ursprungligen på den här webbplatsen

Det är tidig morgon i början av februari och trots att Seher Yilmaz inte är en morgonmänniska, svarar hon på första signalen med pigg röst. En orsak är den treåriga dottern som gärna kliver upp tidigt och inte tillåter att mamma ligger och drar sig. En annan är jobbet, som hon tycker är oerhört viktigt.
Vad betyder ”Sverigespegling”?
– Det är ett jäkla svårt ord, men kort beskrivet innebär det att jag ansvarar för att skapa processer, strukturer och förutsättningar av olika slag för att SVT som arbetsplats ska vara så likabehandlande som möjligt gentemot medarbetarna.
Arbetet sker metodiskt med hjälp av insamling av fakta, oavsett om det handlar om att titta på hur de 2 100 anställda bemöter varandra, om allas olikheter tillåts att få komma fram på mötena, eller hur man kan skapa trygghet för varje medarbetare.
– Likabehandling är mycket känslor och upplevelser – då är det så lätt att man utformar verksamheten utifrån känslan. Men om man utgår från data går det att bryta ner svaren och se vad de beror på och förstå vad man kan göra. Men också se om åtgärderna ger effekt. Det är ett sätt att hushålla med resurser.

Andra delar i arbetet kan vara rekryteringsprocessen och undersöka om organisationen har tappat personal inom vissa åldrar, om det finns en snedvridning mellan låg- och högutbildade, män och kvinnor eller mellan stad och landsbygd.
– På SVT är den geografiska spridningen en jättestor fråga. Men även internt behöver vi reflektera över olikheterna. Vi som bor i Stockholm – vad har vi för bild av resten av landet? Andra olikheter kan vara erfarenhet av att ha varit på flykt, av att ha växt upp på en liten ort eller av att ha varit utbränd.
– Alla erfarenheter ryms. Frågan är bara hur vi kan omsätta dem i jobbet så att vi blir bättre på att berätta om det och vara till för alla.
Vilken fråga skulle du säga är mest aktuell nu?
– I organisationen är det inkludering av personer med utländsk bakgrund. Det behöver vi arbeta vidare med. Titta på vilka hinder som finns här för att de ska söka sig till oss. Men med det sagt måste kompetens och hantverk alltid finnas med i grunden.
Vad kan vi tv-tittare få ut av ditt arbete?
– Förhoppningen är att fler ska känna igen sig. Det kan vara i en åsikt, ett perspektiv, en berättelse eller en känsla av att ”det här är för mig”. Kanske inte i varje program. Men det måste finnas något för alla.

Redan som tioåring hade Seher Yilmaz ett engagemang i frågor mot orättvisor och diskriminering, men också en stark lust att vara med och påverka. Delvis tror hon att det kommer hemifrån. Sehers pappa var aktivist i Turkiet och kämpade för kurdernas rättigheter. För det fängslades han, men lyckades sedan till slut fly till Sverige. En tid senare kom också Sehers blivande mamma.
– Min pappa stred för att få vara sig själv och för det straffades han oerhört hårt. I hela mitt liv har jag fått höra hur viktigt det är att kämpa för det man tror på, så det är klart att det sätter sig i en.
Själv är hon född i Kristianstad och uppvuxen i ett miljonprogramsområde i Lund. Tidigt insåg hon vikten av att utbilda sig och hon har en examen i statsvetenskap. Under åren har hon varit ordförande för Sveriges Elevkårer, ledamot i Historiska museets insynsråd, jobbat på pr-byrån Prime och på fackförbundet Unionen. År 2014 tog hon över ordförandeskapet för Rättviseförmedlingen vars främsta syfte var att verka för ökad jämlikhet och mångfald i samhället.
– Jag har ett starkt inre driv, men jag är inte särskilt målmedveten. För mig har det mer varit: ”Det här verkar kul, det jobbet vill jag söka.” Utåt kan det verka strukturerat och målmedvetet, men det är snarare väldigt lustdrivet.
– Det jag tycker har förändrats i samhället sedan jag började arbeta med frågor om mångfald, hur vi hanterar olikheter och rasism, är att det pratas mer om dem nu. Samtalet finns överallt och det sker mer med nyfikenhet än med rädsla. Det tycker jag är bra. TT

Seher Yilmaz

Aktuell: Fyllde 35 år den 20 februari. Släpper en fackbok om rasism på förlaget Natur och kultur till hösten.
Gör: Jobbar med jämställdhet, mångfald och inkludering på Sveriges Television.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Johan och dottern Maud, 3 år.
Ligger på nattduksbordet: ”Jag läser ’Jorden de ärvde’ av Björn af Kleen. Den handlar om den markägande adeln och en del av Sverige som jag inte har utforskat.”
Morgon- eller kvällsmänniska: ”Jag är en trött människa, haha. Just nu är jag definitivt inte en morgonmänniska. Det kanske beror på att jag har en treåring hemma.”
Stockholm
9°
mulet
fuktighet 87%
vind 5m/s SV
H 8 • L 8
8°
Fre
5°
Lör
6°
Sön
8°
Mån
Väder från OpenWeatherMap

Valutakurs

Последние новост