Bitcoin faller i värde efter helgens toppnotering

Detta inlägg publicerades ursprungligen på den här webbplatsen

En kryptovaluta är en digital valuta som är svår att förfalska och där ägarna inte går att identifiera.

Till skillnad mot en vanlig valuta står ingen centralbank bakom en kryptovaluta utan systemet bygger på ett nätverk av användare och deras datorer.

Bitcoin, som är den största och mest kända kryptovalutan har rusat i värde under lång tid. Nu är en bitcoin värd omkring 400 00 kronor, vilket innebär en uppgång på över 10 000 procent på 5 år.

Vad ligger då bakom den senaste tidens prisuppgång?

– I dag är det en väldigt hög riskvilja på finansmarknaden. Det gör att alla typer av tillgångar som det finns spekulation i, och där du kan göra snabba pengar på kort tid, alla de tillgångarna har gynnats. Och bitcoin är ett väldigt bra exempel på tillgång som gynnas i den här miljön, säger Johan Javeus, chefsstrateg på banken SEB.

Paypal och Mastercard nyckelaktörer

En annan förklaring är att allt fler företag markerat sin tro på kryptovalutan och att allt fler godkänner betalningar med bitcoin. Bland annat godkänner Paypal med 350 miljoner användare nu betalningar med bitcoin och även betaltjänstföretaget Mastercard öppnar för transaktioner med bitcoin.

Dessutom har många kändisar inom näringslivet haussat bitcoin, bland annat Teslas vd Elon Musk, och hans bolag köpte nyligen bitcoin för 1,5 miljarder dollar ur sitt företags kassa, något som gav kursen ytterligare skjuts uppåt.

Myndigheter varnar

Samtidigt har flera myndigheter utfärdat varningar kring handeln med bitcoin. Igår kallade USA:s finansminister bitcoin för ”extremt ineffektivt” och svenska Finansinspektionen gick igår ut med en varning.

– Som det är nu tycker jag att det har inslag av spekulationsbubbla och kasino som gör att man ska vara väldigt försiktig om man är privatperson. Man ska inte se det här som en vanlig tillgång utan som någonting som går upp och ner väldigt kraftigt och därmed kan vara väldigt farligt att investera i, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till SVT Nyheter.

Sedan toppnoteringen i helgen har värdet på bitcoin sjunkit kraftigt två dagar i rad.

Stockholm
9°
molnigt
fuktighet 87%
vind 7m/s SV
H 8 • L 8
10°
Tors
7°
Fre
5°
Lör
6°
Sön
Väder från OpenWeatherMap

Valutakurs

Последние новост