16.6 C
Stockholm
21 september, 2023.
TimePost
Guider

Tips för att välja rätt universitetsutbildning

Oavsett om du vill läsa några få kurser eller ta en hel kandidatexamen finns det många saker att ha i åtanke innan du söker in på universitet. Det är trots allt ett stort beslut du ska fatta, och om du blir antagen till den kurs eller det program du vill kan det innebära stora förändringar i ditt liv.

Kom ihåg att det finns många olika karriärvägar att följa och att ingen av dem egentligen är mer rätt än andra. I slutändan handlar det om att följa sitt hjärta, oavsett om det innebär att du kommer att arbeta inom Clinical Research genom CRO jobs, försörja dig som strategisk kommunikatör eller leva ut dina musikdrömmar som musiklärare.

Det bästa sättet att bana vägen är emellertid genom en bra utbildning. Här får du sålunda några tips om hur du kan välja rätt bland det stora utbudet av kurser och program i landet.

Skriv ner vad som intresserar dig och vad du brinner för

Om du tycker att det är svårt att välja en utbildning eftersom du inte vet vad du vill hålla på med i framtiden är det en god idé att börja processen med att skriva ner vad du intresserar dig för. Det behöver inte vara något märkvärdigt. Du kanske gillar konst? Historia? Att umgås med människor? Inget intresse är bättre än något annat, så var snäll mot dig själv. Du vill inte välja en utbildning som du kommer att avsky och tvingas hoppa av efter ett tag.

Undersök vilka kurser och program som erbjuds

Nästa steg är att få en överblick över det nuvarande utbudet av kurser och program som faktiskt erbjuds. Om du inte vet vad du kan studera kommer du inte heller att kunna hitta något som passar dig som handen i handsken. På samma sätt kan du missa ett utmärkt utbildningstillfälle bara för att du inte visste att utbildningen fanns. På Studera.nu kan du hitta och jämföra alla möjliga utbildningar vid folkhögskolor och universitet i Sverige. Det kan underlätta sökandet något enormt.

Prata med en studievägledare

Om du känner dig överväldigad och behöver en knuff i rätt riktning kan du alltid prata med en studievägledare. En studievägledare kan hjälpa dig genom att svara på dina frågor, ge dig tips och råd om hur du ska fatta ett beslut som du känner dig trygg med samt stärka din självrespekt. Det är viktigt att komma ihåg att en studievägledare inte kan fatta beslut på dina vägnar. Därav yrkesrollen studievägledare.

Fortfarande osäker? Läs några kurser till att börja med!

Det är helt okej att hoppa av ett program om du inte känner att du hör hemma där. Vi föreslår dock att du någorlunda säker innan du påbörjar ett treårigt program om du vill undvika den påfrestande känslan av att behöva hoppa av.

Känner du att du är redo att studera, men inte är helt säker på vad, rekommenderar vi att du läser några fristående kurser till att börja med. Det finns många kurser som du kan läsa utanför program för att få en inblick i ett visst ämnesområde som intresserar dig. I många fall kan du dessutom använda dina högskolepoäng till efterföljande plugg och undvika att behöva läsa samma kurs två gånger!

Related posts

Effektiv stresshantering för en mer avslappnad livsstil

Time Post

5 anledningar till varför du bör investera i måttanpassade markiser

admin

Guide för att välja solcellsfontän

admin

Optimera hemmakontoret

admin

Hur sänker du kolesterolvärdet?

admin

Tre saker man kan göra för att göra det mycket behagligare att flytta

admin

Leave a Comment